Änglar


Kämpar på...


Till dom jag älskar <3<3<3

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
Anytime you whisper my name, you'll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I'm meant to be where I am
And I'm gonna be
Standing right beside her tonight


And I'm gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I'm forever keeping my angel close




Mår inte bra...

Jag vet inte hur jag ska få ihop mitt liv. Allt som har hänt på sista tiden har tagit hårt på mej. Alla telefonsamtal, alla möten, bråk med skolan. Jag känner att det blivit för mkt av allting. Jag är inte mer en människa jag oxå. Jag har oxå känslor och behov men de får alltid sättas åt sidan för andra. Tänk om någon kunde ta hand om mej en endaste gång... jobbigt att försöka vara stark hela tiden. Sätter mitt sista hopp till läkaren nu den 15 December. Hoppas att hon kan hjälpa mej, blir väl en samtalskontakt igen :( Jobbigt men jag vet att det hjälper. Snart jul oxå och ingen vet vart vi ska fira den, vem ska fira med vem.... stressande. Om jag fick bestämma vill jag vara hemma i år med min familj. Jobbigt och åka iväg varje år och stå och diska för hand en STOR disk för över 10 personer. Blir ju en hel del disk med alla smårätter, varmrätter, efterätter m m Skulle faktiskt vara skönt att slippa allt detta i år. För är vi hemma blir vi bara 5 personer och här finns en diskmaskin =)

Känner mej helt slutkörd... var tvungen att vara hemma idag för jag har inte sovit ordentligt på 2 nätter. Får ju ingen medicin av min läkare för hon vägrar och skriva ut sömntabletter eller insomningstabletter. Sover man inte på första eller andra natten så sover man garanterat tredje natten. Javisst men hur ska man klara av att jobba 1:a och 2:a dan då???? Konstigt sätt att resonera på tycker jag.

Jag mycket gnäll från mej idag men kände att jag ville få ur mej än att gräva ner sig ännu mer. Måste försöka få energi till helgen för då ska vi hjälpa min mamma och flytta. Sen blir det väl och hjälpa till med flyttstädet :( Tänk om hon eller vi haft pengar då skulle jag ha lejt bort skiten....

Imorn är jag ledig, och då ska jag försöka få iväg Sebban till skolan. Är INTE lätt att få iväg han nu när det är så mkt tjafs på skolan. Försöker att övertala han att det inte är så långt kvar till jullovet.

Idag ringde AF och berättade att jag fått förlängt på Samhall i 6 månader till. Mina arbetskamrater var nöjda med mej och ville ha mej kvar. Något positivt i allt elände. Synd bara att just jobbet ska bli lidande för att jag har så rörigt runt omkring mej.

Nu ska jag ta det lugnt innan det är dags att försöka natta Sebban. Brukar ju ta upp till 3 timmar. Tänk om han ngn gång skulle våga ligga själv. Kommer väl hända ngn gång iaf, även om det ser långsökt ut nu.




Ny vecka

Måndagen bara försvann.... jobbade mina 3 timmar på fm, sen iväg och hälsade på min svåger Sven. Fick lite kaffe där. Sen hämtade jag Sebban vid skolan och hans kompis följde med hem. Väl hemma tände jag pannan och släppte ut hundarna. Ordnade lite mat och sen hann jag sitta vid datorn en stund innan det var dags att åka till Skytten som Sebban är med i. Han är jätte duktig på att skjuta =) Fars arv kanske he he Efter det passet på en timma åkte vi hem och jag tog en dusch, Sebban spelade lite innan han duschade. Petade i oss lite kvällsmat och efter det var det dags att krypa ner i sängen. Poff så var den måndagen slut.

Idag jobbade jag oxå, var tungt med mkt tvätt som skulle manglas och det tar så på nacken, armarna och axlarna :( Efter jobbet åkte jag till OK och tankade, köpte en mosbricka + en tidning. Smockade i mej den på direkten för jag var vrålhungrig som vanligt ;) Tog en tur till en vännina och satt där och stre tills det var dags att åka o hämta Sebban vid skolan. Fick vänta nästan en halvtimma för han fick jobba in det hann kom försent imorse. Han fick med sig en kompis hem idag med =) Väl hemma samma procedur som vanligt, tända pannan, hämta ved, ut med hundarna och sen börja med maten.

Nu ska vi snart äta, blir kokt torsk, potatis, morötter o äggsås. Var länge sen jag åt det så det ska bli gott ( förhoppningsvis).

Ha det gott!



 


Panikångest...

Generaliserat ångestsyndrom


Ville bara dela med mej av vad jag lider av. Som jag har fått kämpa med i 20 år och som verkar bli livslångt... Vissa dagar är bättre eller sämre än andra. Men vet aldrig hur man ska må när man vaknar. Jag försöker att ta en dag i taget och göra det bästa av den. Ha det gott/Elaine

Generaliserat ångestsyndrom (eller GAD efter engelskans General Anxiety Disorder) är ett ångesttillstånd som inte behöver vara knutet till någon specifik situation. Denna typ av ångesttillstånd kan uppträda var som helst, precis som "panikångest". De flesta av de som drabbas upplever obehag i maggropen, handsvett, hjärtklappning och ibland darrningar. Typiskt är att de förväntar sig det värsta av de olika tänkbara scenarierna, även när de förnuftsmässigt kan förstå att de oroar sig i onödan.

GAD är en tämligen vanlig psykisk störning, med en livstidsprevalens på 5,8 % i amerikanska undersökningar. Det finns en tydlig könsskillnad, med en överrepresentation för kvinnor på 2,5:1 (Det går 2,5 kvinnor på varje man med GAD-diagnos). Detta är en svårdiagnosticerad sjukdom, med låg interbedömarreliabilitet (två diagnostiker kommer ofta till olika slutsatser).

Det finns en stor komorbiditet mellan GAD och andra ångeststörningar som exempelvis tvångssyndrom och social fobi, och också till affektiva sjukdomar som depression.

Diagnos

I det i Sverige använda diagnostiska systemet DSM-IV definieras generaliserat ångestsyndrom enligt följande kriterier[1] (alla måste vara uppfyllda):

  • A. Överdriven rädsla eller oro (förväntansångest) inför ett antal olika händelser eller aktiviteter (t ex skol- eller arbetsprestationer) flertalet dagar under minst sex månader.
  • B. Svårigheter att kontrollera oron.
  • C. Rädslan och oron förknippas med tre eller fler av följande sex symptom (av vilka några funnits med i bilden flertalet dagar de senaste sex månaderna). Obs: hos barn behöver bara ett av symptomen förekomma.

(1) Rastlös, uppskruvad eller på helspänn

(2) lätt att bli uttröttad

(3) svårt att koncentrera sig eller tom i huvudet

(4) irritabel

(5) muskelspänning

(6) sömnstörning (svårt att somna, täta uppvaknanden eller orolig och otillfredsställande sömn)

  • D. Fokus för rädslan och oron är inte enbart begränsad till symptom på någon axel I.störning, till exempel rädslan och oron gäller inte panikattacker (som vid paniksyndrom), social genans (som vid social fobi), förorening (som vid tvångssyndrom), att vara ensam borta från hemmet eller anhöriga (som vid separationsångest), viktökning (som vid anorexia nervosa), eller allvarlig sjukdom (som vid hypokondri). Rädslan och oron föreligger inte heller uteslutande i samband med posttraumatiskt stressyndrom.
  • E. Rädslan oron eller de fysiska symptomen orsakar kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
  • F. Störningen beror inte på direkta fysiologiska effekter av någon substans (t ex missbruksdrog, medicinering) eller någon somatisk sjukdom/skada (t ex hypertyroidism) samt visar sig inte enbart i samband med ett förstämningssyndrom eller en psykos. Den diagnostiseras inte heller vid genomgripande störningar i utvecklingen.

Det är viktigt att notera att oron skall vara överdriven, den skall alltså inte stå i proportion till personens faktiska problem i livet.

Teoretisk förklaring

Ett antal teoretiska förklaringar till varför vissa utvecklar GAD finns idag. De flesta är dock överens om att grundläggande är en sårbarhet med ökad ångestbenägenhet. Denna är delvis genetisk och biologisk, och delvis psykologisk och tidigt förvärvad (exempelvis genom anknytning). Övriga förklaringar som troligen samverkar för utvecklandet och bibehållandet av GAD-problematik är följande:

  • Svårigheter att tolerera osäkerhet.
  • Låg problemlösningsförmåga, kombinerat med att patienten i stunden uppfattar orostankar som just problemlösning. Ännu viktigare är ofta patientens föreställning om en låg problemlösningsförmåga, dvs dåligt självförtroende.
  • Metaoro, det vill säga patienten oroar sig för att hon oroar sig mycket. Detta blir ett självförstärkande problem.
  • Oron är ett undvikandebeteende och fungerar kortsiktigt ångestlindrande genom att låta personen undvika obehagliga tankar som annars skulle komma upp. Detta kan vara katastroftankar eller -bilder.

Behandling

GAD kan behandlas med både farmaka (t.ex. Lyrica) och med psykoterapi. God evidens finns för KBT-terapi, även om uppnådd effekt i studier blir lägre än för KBT vid andra ångeststörningar. Efter terapi på 12-15 sessioner brukar 30% minska sin oro så pass att de inte längre uppfyller diagnoskriterierna. Ytterligare en tredjedel bli bara marginellt hjälpta, och en sista tredjedel visar ingen förbättring.

Terapin går ut på att utbilda patienten i vad oro är och hur problemet vidmakthålls. Patienten får registrera hur mycket, när och var som oron uppkommer. I terapin diskuterar man hur realistiska patientens eventuella katastroftankar är, och i beteendeexperiment kan man även hypotespröva dem.

Ett viktigt inslag är införandet av en så kallad orosstund. Patienten och terapeuten kommer överens om en viss tid och en viss plats i hemmet som används för att oroa sig, och uteslutande för detta. Det kan vara en halvtimme efter maten, på en viss stol i ett visst rum. Varje gång under övrig tid som patienten får en impuls att oro sig så får hon istället skriva upp orosämnet på ett papper, och spara oron till orosstunden. Syftet med detta är att dels komprimera tiden som ägnas åt oro, dels för att man senare under terapin kan applicera mer användbara problemlösningsstrategier under denna specificerade orosstund.




Behöver att skriva av mej...

Jag har det jobbigt just nu. Är väl inget ovanligt för så har det varit i mitt liv sen jag var liten.
 Jag är en sådan person som gärna vill hjälpa till och stötta andra. Tyvärr ibland på bekostnad av min egen hälsa. Det är min personlighet och jag har alltid varit sådan och kommer alltid att förbli så. Jag mår bra när jag ser att andra människor blir glada, det värmer mitt hjärta. Det kan vara så simpelt som att hålla upp dörren för någon och man får ett leende tillbaka. Ja sådan är jag. Kommer att skriva mer imorn.




RSS 2.0