Whiplashbehandling =)


Begreppet ”whiplash”, eller pisksnärtskada, syftar på en kraftig översträckning av mjukdelarna i nacken och halskotorna. Pisksnärtskadan uppstår oftast i samband med bilolyckor, vid fall eller vid idrottsaktiviteter då nacken utsätts för häftig belastning.

Whiplashskador förändrar ofta människor och hela deras liv; vardagliga aktiviteter och rörelser blir till plågsamma moment. I extrema fall kan de drabbade inte längre utföra sitt arbete och blir så utmattade av smärtan att de isolerar sig från omvärlden och t.o.m. det sociala umgänget kan kännas betungande.

 

Symptom i samband med en whiplashskada

Några av de symptom som pisksnärtskador kan ge är:

  • kraftiga smärtsamma spänningar i nacke och axlar,
  • att känna sig omtöcknad eller vimmelkantig,
  • yrsel, syn och hörselstörningar,
  • huvudvärk eller migrän,
  • koncentrations- och minnessvårigheter,
  • sömnproblem, ständig trötthet,
  • känna sig svag,
  • ostadigt gångsätt
  • stickande/brännande känsla i ansikte eller på armarna.

Många upplever att de inte får någon hjälp

Många som drabbats av besvär efter en whiplash upplever att ingen läkare kan säga var de ihållande besvären egentligen kommer ifrån. Läkaren har kanske tagit röntgen- och kanske magnetröntgenbilder och sedan genomfört alla möjliga tester, för att slutligen komma fram till att det inte finns några strukturella problem? Många ordineras på grund av detta smärtstillande eller till och med psykofarmaka (t.ex. lugnande, ångestdämpande eller antidepressiva)?

Möjligtvis antyder vissa läkare att problemen är psykiskt betingade, eller kanske någon sorts simulering? Men du vet helt klart att så inte är fallet, att smärtan är ytterst verklig och att inga sådana problem förekom före whiplashskadan inträffade. Problemet ligger i att läkare ofta letar efter något som pekar på svårare skador som benbrott, sprickor eller ledbandsbrott. När han inte kan hitta några skador av denna typ verkar allt i hans ögon vara bra och man behöver bara ta det lugnt och återhämta sig. En whiplashskada behöver dock inte nödvändigtvis leda till så pass extrema skador, utan även en relativt liten obalans i halskotorna kan leda till omfattande besvär.

Alla möjliga andra terapier kanske också har testats och trots det har inte några verkliga framsteg gjorts?

 

Halskotorna kan med hänsyn till sin komplexa struktur jämföras med finmekanik

I detta sammanhang passar följande liknelse: En klocka med ett mekaniskt urverk faller i golvet. När den plockas upp igen ser den oskadad ut på ytan, men efter ett tag märker vi tyvärr att den inte längre går rätt utan drar sig någon minut efter per timme. Varför? En av de finmekaniska delarna har halkat en aning snett och skapar nu extra friktion i urverket.

I halskotorna kan det också bli så att en av kotorna i samband med skadan halkar snett så att det blir friktion och den tidigare jämvikten förloras. Den förhållandevis ringa förskjutningen av halskotan noteras inte av läkaren, därför att den inte syns på röntgen bilderna då man letar efter strukturella skador och inte efter kotförskjutningar. På så vis kommer man fram till övertygelsen att: ”det är omöjligt att veta vad som händer med nackstrukturen i samband med en whiplashskada, vad som egentligen med tiden orsakar kroniska smärtor eller hur man skulle kunna bota dessa”.

För att återknyta till det tidigare exemplet ovan: Vad skulle du tänka om en urmakare som sade att det inte är något fel på din klocka utan att det förmodligen bara är ett psykiskt problem att den går lite fel?

Vad händer vid en Whiplash?

En whiplash kan orsaka skador i muskler, ligament, senor, ledband, ben, diskar eller vaskulära strukturer. Nackmusklerna kan sträckas eller bli spastiska. Ligament kan bli uttänjda. Ofta utvecklas myofasciala triggerpunkter i omliggande muskulatur vilket leder till dysfunktioner som kan vara i åratal efter skadetillfället.

 

Det som normalt inte undersökts, innan ATLANTOtec®-metodens tillkomst, är att whiplashskador även kan leda till att en atlaskota, som redan varit förskjuten sedan födseln blir ytterligare snedvriden eller förskjuten.

Modellen till vänster visar den förskjutna atlaskotan före och efter en whiplashskada.(Kraniet sett underifrån)
(Grön före utan förskjutning, gul före med viss förskjutning, röd efter whiplash trauma).

I detta läge ökar trycket mot ryggmärgen, ryggradens artärer, halspulsådern, samt diverse kärl och lymfgångar. Kroppen kan ha kompenserat atlaskotans felaktiga läge sedan födseln, men genom den ytterligare förvärringen av atlaskotans position som en whiplashskada kan leda till, kan kroppen inte längre åtgärda problemet utan att det uppstår fysiska konsekvenser eller bestående men.

Whiplashskador förvärrar ofta redan existerande besvär med halskotor och nacke.

Det är vanligt att problemen efter en whiplash uppstår först ett tag efter själva skadetillfället. Ibland tar det dagar, veckor eller månader efter traumat. En förklaring till detta kan vara att inflammatoriska processer eller mekaniska påverkan kan ha en fördröjd effekt innan symptom ger sig till känna.

De smärtor som uppstår på grund av översträckningar och förslitningar i muskler och ledband går vanligen över efter några veckor om man tar hjälp av en duktig terapeut.

Vad som däremot inte förändras utan extern påverkan är atlaskotans kritiska position. Ledbanden kring atlaskotan har till uppgift att hålla den på plats – så nära det korrekta läget som möjligt. När ledbanden drabbas av sträckningar och töjs ut fixeras atlaskotan sämre.

ATLANTOtec®-metoden gör det möjligt att återställa atlaskotan till dess avsedda, naturliga position. Ledbanden kan därmed återfå sin naturliga elasticitet och längd, precis som när man lösgör ett gummiband som varit utsträckt, med följden att smärtan gradvis försvinner.

 

Kan ATLANTOtec® metoden vara lösningen på dina problem?

Med ATLANTOtec® står nu en metod till förfogande som kan återställa den finmekaniska balansen och smidigheten i halskotorna.

Metoden är dock inte ämnad för behandling av kraftiga skador (benbrott, sprickor, muskel- eller ledbandsbrott), vilka alltid måste behandlas av en läkare.

Med en enda behandling får man atlaskotan att i små steg återgå till en mer balanserad och riktig position. Normalt stannar atlaskotan kvar i sitt nya mer balanserade läge.

Det ingår inga riskfyllda moment, ingen manipulation, inga ryck, vridningar eller knäckningar.

Läs mer om behandlingen >>

 

Hjälp även vid kramp i nackmusklerna

Många whiplashskadade patienter har haft den otrevliga erfarenheten att den smärta som orsakades av häftiga huvudrörelser framåt och bakåt inte avtar utan blir kroniska besvär som i många fall förvärras ytterligare i takt med tiden. En grundläggande orsak till detta är, förutom att atlaskotan befinner sig i fel position, kramper i nackens djupmuskulatur på grund av skadan.

Musklerna är permanent sammandragna efter sträckningen och slappnar inte av trots omfattande massagebehandling eller sjukgymnastik. Huvudet har begränsad rörelseförmåga och rörelserna är smärtsamma.

Men vad kan man göra åt saken? Den bästa hjälpen får man med hjälp av den apparat (Atlantovib2010), som egentligen används för att korrigera atlaskotan, genom att den når in till de djupast liggande musklerna och ger en mycket intensiv och effektiv massage. Efter en eller flera behandlingar av framförallt nackmusklerna kan musklerna slappna av och krampen försvinner eller minskar så att huvudet åter kan röra sig fritt – något som upplevs som en stor lättnad. Denna typ av massage i kombination med att atlaskotan korrigeras till sin rätta position innebär i många fall en fullständig återhämtning från besvären.

 

Försiktighetsåtgärder

Innan ATLANTOtec®-behandlingen påbörjas av någon som drabbats av en mycket våldsam whiplashskada, bör eventuella strukturella skador undersökas av läkare så att sprickor och frakturer kan uteslutas. Det är rekommendabelt att vänta 1-2 månader innan atlaskotan korrigeras så att man först kan försäkra sig om att det inte uppstått några komplikationer på grund av någon oupptäckt skada som finns sedan tidigare.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ANGELS

Mina tankar och funderingar om livet. Om sorg och glädje...

RSS 2.0